Reklama
 
Blog | Ctirad Oráč

Emigrovat či neemigrovat?

Jak se vám žije s rezidui komunismu? Cítíte se jako ve skutečně demokratickém státě? Měli jste někdy chuť odejít do svobodnější země?

S manželkou jsme tuto otázku řešili, protože při narození naší dcerky jsme více než kdy předtím narazili na překážky, které bychom ve většině západních zemí řešit nemuseli.

Přirozený porod v našich porodnicích téměř není možný. Přístup většiny porodníků ke zrození člověka je lékařsko-technický a nachází se ve stavu, v jakém byl na západě před 30 lety. Porodním asistentkám je upírána možnost samostatné práce a porodní domy u nás na rozdíl od západu nesmí fungovat, což už řeší Evropská komise (Aperio.cz).

Novorozenci jsou hned v prvních dnech po porodu nuceni dostat BCG vakcínu proti TBC. Tato živá vakcína je v západních zemích buď zakázána nebo výslovně nedoporučována kvůli velkému počtu nežádoucích reakcí a malé účinnosti. Tuto a další informace o škodlivosti některých vakcín 99% rodičů u nás ani neví (Rozalio.cz).

Reklama

Na rozdíl od demokratických zemí u nás smíte dát dítěti jen povolené jméno. Navíc jméno nepovoluje žádný úřad, ale jistá paní Knapová, jediná znalkyně v oboru jmen u nás (Haluska.cz/boure.htm).

Co mně tady děsí dále? Špatně fungující soudnictví prolezlé bývalými komunistickými soudci. Nejkřiklavější případy:

Bývalý bojovník proti komunismu Vladimír Hučín byl odstraněn za podivných okolností z místa v BIS, kde zkoumal levicové extremisty a kde byl hodnocen jako nejlepší pracovník. Sedm let mu trvalo než se zbavil všech obvinění. Vytrpěl také nucený pobyt v psychiatrické léčebně a roční pobyt ve vazbě (Hucin.com).

Úspěšný podnikatel Yekta Uzunoglu vytrval v podobné při s komplotem posledního komunistického ministra zahraničí, vyšetřovatelů a soudců neuvěřitelných 13 let soudů a z toho tři roky ve vazbě (Uzunoglu.info).

Mnoho dalších lidí je obětí vyšetřovatelů, soudců, správců konkursních podstat (Ley.cz) a úředníků, jen se o nich tolik nemluví. Když už nežijeme v právním státě, alespoň je možné se odvolávat i k Evropskému soudu, kam si stěžují např. majitelé domů (Osmd.cz) nebo kde už úspěšně vyhráli otcové, kterým české soudkyně neumožnily po rozvodech stýkat se se svými dětmi (iustin.cz). Evropský soud už nařídil Českému státu vyplatit několika lidem peníze za zdlouhavá řízení.

Poté, co komunisti u nás zavraždili a umučili téměř 10.000 lidí, statisíce jich věznili, okradli živnostníky a zemědělce, donutili několik set tisíc lidí odejít z této morálně a ekonomicky zdevastované země, stabilně je volí více než desetina voličů a my tolerujeme sadistického bachaře Vondrušku spolurozhodovat o nových zákonech této země. Většina soudů s komunistickými zločinci skončila výsměchem bývalým politickým vězňům. No a tady žijeme…

Občas nás s manželkou napadne, že by se nám žilo lépe v jiné západní zemi. Ale argumentů proti je asi více než pro. Některé věci se daří pomalu zlepšovat. Jen by to chtělo, abychom byli více aktivními a sebevědomými občany a vměšovali se razantněji do věcí veřejných.