Reklama
 
Blog | Ctirad Oráč

Zajímejte se o české porodnictví dříve, než se s ním potkáte

Český stát kriminalizuje porodní asistentky, vyhrožuje jim pokutami za pomoc při porodu mimo porodnici, ruší malé vlídnější porodnice, nemůžete si vybrat svého vlastního porodníka nebo asistentku, kteří vás budou doprovázet při porodu a mnozí čeští porodníci i asistentky se chovají stále jako za komunismu. Nenechte si to líbit a zajímejte se o situaci, i když o dětech ještě zatím ani neuvažujete.

V západních demokratických zemích je pro ženu běžná volba, zda bude rodit v porodnici, porodním domě nebo doma. Přeje-li si žena odejít z porodnice či porodního domu pár hodin po porodu, je jí to umožněno spolu s tím, že za ní dojíždí porodní asistentka a pečuje o ni doma. Chtějí-li rodiče v Česku odejít s dítětem z porodnice krátce po porodu, často je jim předhazovaná nesmyslná lhůta „povinných“ 72 hodin, která ovšem nemá žádnou zákonnou oporu. Navíc v Česku nynější zákon zakazuje zdravotníkům pomoc při plánovaném domácím porodu pod trestem až milionové pokuty. Logické zdůvodnění chybí – domácí porod je podle nezávislých studií pro zdravou ženu stejně bezpečný, u vícerodiček dokonce bezpečnější než porod v porodnici. Pokud jste tedy v poslední době četli rádoby fundované, ale na nepravdě založené články neotce Jiřího X. Doležala v bulvárním časopise Reflex, je to od něj buď lenost najít si pravdivé informace, nebo záměr manipulovat veřejnost. A titul PhDr. před jeho jménem na tom nic nezmění. Více v této analýze.

 

Zamysleme se nad nedávným odsouzením nejznámější české porodní asistentky Ivany Königsmarkové k podmíněnému trestu odnětí svobody na dva roky a zaplacení pokuty téměř 3 milióny korun: soud proběhl jednostranně a zamítnul provedení důkazů ve prospěch paní Königsmarkové. Podrobnosti v této tiskové zprávě obhajoby. Tento soud je podle analýzy Ligy lidských práv součástí nepřátelského postoje ministerstva zdravotnictví proti jakýmkoliv porodním alternativám.

Reklama

 

Zdají-li se vám předchozí řádky příliš negativní, věřte, že i v naší republice se porod dá prožít příjemně a zkuste se podívat na stránky PribehyproIvanu.cz. Díky této zajímavé iniciativě si můžete přečíst desítky porodních zážitků přemýšlivých rodičů, kterým pomáhala při porodech právě Ivana Königsmarková a nebo cestu za normálním narozením jejich potomka ovlivnila.

 

Těm, kteří ještě netuší, co můžou potkat v českém porodnictví, doporučuji knihu Bonding (Mrowetz, Antalová, Chrastilová), kde se dočtou mnoho o intimitě porodu a neoddělování matky od dítěte, což je ve zdejších podmínkách neustále porušováno. A těm, kteří ještě ani neprohlédli, jaký význam mají podmínky při zrození, doporučuji knihu Vlastimila Marka: Nová doba porodní, která mě osobně přinesla úplný obrat v chápání, jak to chodí u porodu – naštěstí mi ji manželka podstrčila dávno před narozením našeho prvního dítěte. Knihu si můžete koupit přímo od autora přes jeho blog.  A budete-li chtít pokračovat v sebevzdělávání, můžete zkusit například Hovory s porodní bábou a Porod doma aneb co nám matky o porodu neřekly od Jany Doležalové.

 

A co můžete udělat vy sami? Psát poslancům a ministrovi zdravotnictví, že nechcete porodnice jako vystřižené z komunistických dob, ale stejné podmínky jako v civilizovaných zemích. A také můžete odjet rodit do jiné země, jako jsme to udělali po pečlivém zvážení my. Jsou totiž státy, kde podpora rodiny hned od narození prvního dítěte neexistuje pouze na papíře vládního prohlášení, ale i ve skutečném životě.