Reklama
 
Blog | Ctirad Oráč

Česko není právním státem

To je jediný závěr, který mě napadá po přečtení knihy "Yekta Uzunoglu: Výpověď ", ve které popisuje MUDr. Uzunoglu 13-ti letý boj s českými soudy, politiky, vyšetřovately, policií, tři roky trpící ve vězení s vrahy, mučený, a který přežil několik pokusů vraždy nejen od vězeňského lékaře.

Nejedná se o dobu komunismu, ale o léta 1994-2007. V knize se dozvíte, jak se úspěšný podnikatel a mecenáš, hrdý a čestný člověk Yekta Uzunoglu dostal do vězení. V tomto případě se nejedná o žádné selhání jendotlivců, ale o naprosto skandální a cílenou likvidaci, vedenou tehdejšími řediteli ještě státních podniků, spřátelenými státními zástupci, policisty, vyšetřovately a soudci.

Možná nejděsivější na celém případu je ale lhostejnost politiků. Yekta Uzunoglu, který šokován mučením ve vyšetřovací vazbě, nedodržováním zákonů při vyšetřování a po pokusech o jeho likvidaci ve vězení, začal psát dopisy ministrovi vnitra Rumlovi, prezidentu Václavu Havlovi, premiérovi Václavu Klausovi, mnoha politikům a všem poslancům. Jak sám říká, dopisů z vězení odeslal kolem 10.000: "Tak například každý ze dvou set poslanců ode mne dostal týden co týden jeden dopis. Jen velmi málo z nich reagovalo." Až na několik bezzubých interpelací čtyř poslanců se však nikdo z mocných nesnažil dovědět více a bezpráví zabránit.

Po neuvěřitelných třinácti letech se konečně Yekta Uzunoglu dočkal osvobozujícího rozsudku. Nyní bude žalovat české instituce za bezpráví a příkoří, které musel vytrpět. Přeju mu hodně štěstí když ne u českých soudů, tak u evropských.

Reklama

A jak říká v předmluvě František Janouch: "Až budou příští volby – jedna z nejdůležitějších otázek ke kandidátům by měla být: četl jste tuto knihu? A co uděláte pro to, aby bezpráví, hrubost, cynismus byly co nejdříve a do hloubky vymýceny z našeho policejního, zastupitelského a soudního systému, z našich vyšetřovacích vazeb i věznic a aby se tam nikdy v budoucnu nemohly znovu objevit?"