Reklama
 
Blog | Ctirad Oráč

Váš dopis může zachránit život

Díky organizaci Amnesty International píší tisíce lidí z celého světa dopisy, žádající propuštění politických vězňů nebo upuštění od trestů smrti. Úspěšnost takové pomoci je 30 - 40%. Pomozme i my!

Je skvělé, že pouhá síla psaného slova pomáhá přibližně třetině nespravedlivě stíhaných v nedemokratických zemích. AI případy sleduje dlouhodobě a tak vidí i výsledky. Jeden dopis nic nezmůže, ale AI informuje a vyzývá lidi po celém světě a tak se síla psaného slova znásobuje. Když úředník či ministr dané země dostane tisíce nebo desetitisíce dopisů ze zahraničí, určitou váhu už to má.

AI vznikla v roce 1961 jako spontánní reakce veřejnosti na novinový článek britského právníka Petera Benensona s názvem „Zapomenutí vězni". Článek čtenáře vyzval, aby se pokojným způsobem zasazovali o propuštění tisíců lidí vězněných po celém světě pro jejich politické nebo náboženské přesvědčení.

AI má po celém světě rozmanitou síť členů a sympatizantů. V současné době má více než 2,2 milionu členů, sponzorů a pravidelných přispěvatelů z více než 150 zemí a regionů světa.

Nemějte obavu, že napsat dopis nezvládnete. Na webu Amnesty.cz najdete vzory dopisů v anglickém jazyce, stačí doplnit jen jméno vězněného člověka, vložit do obálky a poslat. Až dopis necháte na přepážce pošty, bude vás navíc hřát pocit, že jste pomohli konkrétnímu člověku zavřenému kdesi daleko, a který už třeba ztrácí naději.

Reklama

„Největší chybu dělá ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, je bezvýznamné." …E. Burke