Reklama
 
Blog | Ctirad Oráč

Důvěra mezi lidmi v Rakousku v porovnání s Českem

Co jsme se s rodinou přestěhovali do Rakouska, začínám si snadno zvykat na vyšší úroveň některých aspektů mezilidských vztahů. Začerstva s tím do blogu, za chvíli už mi to připadne normální a nenapíšu k tomu nic.

Když jsme začali do Rakouska teprve jezdit, hned mě to fascinovalo – na vesnicích i v městečkách si můžete nedělní noviny koupit na ulici z igelitových schránek, které mají na sobě pověšenou malou kasičku. Na sloupech prostě visí a nejsou nijak uzamčené a proti dešti tuto kapsu chrání jen převislá chlopeň igelitu. Předpokládá se, že tam to Euro dáte a noviny si vezmete, ne to druhé bez prvního. Rád si ten požitek občas dopřeju. Dívám se po sloupech, kde které noviny visí (zajímavé je, jak cíleně podle chudších či bohatších čtvrtí prodejci novin umísťují noviny bulvární nebo pro náročnější čtenáře), vložím minci a užívám si ten pocit, že mi někdo zcela důvěřuje. Nedovedu si představit, že by v Česku něco podobného mohlo fungovat.

Další věc – místní malé obchody u nás na vesnici nechávají venku před obchodem vyložené zboží jako sazenice nebo pytle se zeminou pro zahrádkáře. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, oni ale nechávají zboží venku i přes neděli, kdy je obchod zavřený. On nikdo nic neukradne, ono tam to zboží zůstane do pondělí, přestože není pod dohledem nikoho. Nějak si nedovedu představit, že by v Česku nějaký majitel obchodu nechal jakékoli zboží venku přes svátek. A přes polední pauzu od 12 do 15 hodin tady nechají před zavřeným obchodem klidně celý stojan s běžným zbožím jako ponožky, galanterie atd.

Zato čeští zloději tady svému národu dělají ostudu. V regionálních novinách je to každou chvíli nějaký případ, kdy Češi kradou. Citovali taky jednoho zloděje, který to řekl rovnou: ono to tady v Rakousku jde snadněji. Často je ale policie chytne, takže to nevypadá s kriminalitou tak beznadějně. Chytli například český pár, který vykrádal kasičky v mnoha kostelech, škoda na majetku vyšší než jejich lup. Zato ostuda v silně katolické zemi značná. S odstupem času chytli dalšího Čecha, který zase z kasiček v kostelech peníze vytahoval – „rybařil“. Stačil vykrást mnoho kostelů v příhraničí, než ho chytli. Kromě Čechů tady ale kradou i Rumuni, Slováci a Poláci, takže v klubu nejsme sami. Pobavila mě jedna zpráva v novinách, kdy odhalili bandu lupičů a článek začínal slovy: „Tento gang byl zvláštní tím, že v něm byli samí rakušané.“

Reklama

A na závěr zase něco pozitivního. Také mě příjemně překvapilo, když mi balíková služba UPS dováží balík z Anglie a nezastihne mě doma, že ho nechá stát přede dveřmi. Nemusím nikam volat a čekat na opakované doručení. Je fakt, že bydlíme na vesnici, náš dům stojí samostatně a dveře z ulice nejsou přímo vidět. Ale i tak mě ta důvěra, že ho nikdo nebude chtít ukrást, překvapila.